De rest van het jaar (maar waarschijnlijk ook daarna nog) zullen een groot aantal medewerkers thuis blijven werken. Daarom is IT een belangrijkere rol gaan spelen dan ooit tevoren. IT-medewerkers zijn juist nu nodig om de juiste technologieën in orde te maken binnen bedrijven.

Waar dan precies naar gevraagd wordt? Cybersecurity, algemene IT-support en systeembeheer. Dat laatste is verantwoordelijk voor het ondersteunen en onderhouden van bedrijfssystemen. Zo kunnen medewerkers ook op afstand toegang krijgen tot het bedrijfsnetwerk. Toch vinden we de meeste vraag naar IT-banen vinden we binnen de essentiële sectoren als logistiek en bedrijven actief in de voedselvoorzieningsketen.

Tools om effectief thuis te kunnen werken

Om ook de rest van het jaar zo effectief mogelijk thuis te kunnen werken moeten bedrijven op zoek gaan naar de juiste tools. Hieronder vallen onder andere Zoom, WebEx en Teams onder de populairste technologieën binnen bedrijven. Ook tonen steeds meer bedrijven interesse in bedrijfssoftware pakketten zoals Microsoft 365 en G Suite.

Er is veel vraag naar IT-personeel met ervaring op de volgende drie gebieden:

  1. Teleconferencing apps
  2. Cloud-native apps
  3. Netwerksoftware die een betrouwbare VPN verbinding mogelijk maakt

Het belang van Soft Skills

Een belangrijke ontwikkeling is het groeiende belang van soft skills. Organisaties zijn op zoek naar medewerkers ook over organisatorische en communicatievaardigheden beschikken buiten de nodige IT-kennis. Het is belangrijk dat mensen zich comfortabel voelen tijdens een gesprek met de IT-afdeling, vooral nu men niet zomaar meer naast een collega kan gaan zitten. Dat is waar bedrijven nu naar op zoek gaan: IT-medewerkers die een conflict rationeel kunnen oplossen en mensen kunnen kalmeren in stressvolle situaties. Bedrijven willen medewerkers hebben die goed kunnen communiceren en proactief te werk gaan.

De ideale IT-Professional beschikt over kennis over de juiste tools maar past zich ook aan het groeiende belang van soft skills. Het is daarom belangrijk om je als IT’er op beide vlakken goed te ontwikkelen.