Er zijn genoeg artikelen te vinden die jou vertellen welke punten je zeker moet noemen tijdens een sollicitatiegesprek. Je wilt natuurlijk een goede indruk achterlaten. De kans zit er daarom dik in dat je voordat je het sollicitatiegesprek aangaat, je op zoek gaat naar hoe je jezelf het beste kunt profileren. Maar wat kun je dan beter níet zeggen?

Imbri helpt jou te voorkomen dat je jezelf vastpraat en heeft voor jou een lijst klaarstaan met 5 uitspraken die je vooral niet moet doen tijdens jouw sollicitatiegesprek.

Uitspraak 1 ‘Perfectionisme is mijn grootste zwakte’

Deze uitspraak wordt véél. té. váák. gebruikt.  Niet doen dus! Je zult vast al eens gehoord hebben dat je tijdens een sollicitatiegesprek van een goede eigenschap een slechte eigenschap moet maken. De persoon die het interview met je houdt heeft dat zinnetje al heel vaak gehoord. Hoe pak je deze vraag het beste aan? Noem oprecht een slechte eigenschap en volg die op met hoe jij hiermee omgaat. Zo haal je niet alleen de aandacht van de zwakte af, maar je leg je ook de focus op een oplossing.

Uitspraak 2 ‘Ik heb een hekel aan mijn huidige werkgever’

Het maakt niet uit of je op slechte voet weg bent gegaan bij je huidige werkgever. Het is nooit goed om deze in een slecht daglicht te zetten. De persoon tegenover je kent jouw oude werkgever helemaal niet, waardoor zo’n uitspraak juist meer over jou zegt dan over jouw oude baan of baas. Daarbij ziet hij nu de kans dat je dit ook over een mogelijke nieuwe werkgever zult zeggen.

Natuurlijk hoef je je oude werkgever niet de hemel in te prijzen, maar maak er geen klaagzang van. Daar help je niemand mee.

Uitspraak 3 ‘Ik ben een echte workaholic’

Net als de uitspraak over perfectionisme, is het niet slim om te zeggen dat je een workaholic bent. Dit is ook een eigenschap die werkgevers vaak zullen horen. Daarom zullen ze sneller vragen wat je hier dan precies mee bedoelt en of je voorbeelden kunt noemen. Werkgevers waarderen het wanneer je uit jezelf een goede balans van werk en privé hebt. Door te zeggen dat je een workaholic bent kunnen ze een verkeerd beeld van je krijgen.

Uitspraak 4 ‘Ik heb geen andere sollicitaties openstaan’

Het voelt misschien alsof je een compliment geeft, maar het kan de impressie opwekken dat je lui bent of liegt. Als je ook andere sollicitaties open hebt staan of ergens anders hebt gesolliciteerd, wees er dan gewoon eerlijk over. Dit laat juist zien dat je gemotiveerd bent om een nieuwe baan te vinden en dat levert alleen maar meer respect op.

Uitspraak 5 ‘Hoeveel vakantiedagen krijg ik?’

We nemen het je niet kwalijk dat je graag wilt weten hoeveel vakantiedagen je kunt verwachten. We raden het je echter af om dit meteen tijdens een eerste gesprek te vragen. Je wilt namelijk niet de indruk wekken dat je geen zin hebt om te werken, maar juist meteen op vakantie wilt gaan. Als je deze vraag wilt stellen, dan raden we je aan dit verderop in het sollicitatietraject te doen.