Er is geen twijfel over mogelijk : de IT-industrie groeit nu meer dan ooit. Met die groei komt ook een ongelooflijk hoge vraag naar IT-specialisten met zich mee. Deze groei in IT zal zeker de komende 10 jaar sterk blijven, waardoor dit vak ideaal is voor mensen die op zoek zijn naar een uitstekend salaris door iets te doen waar ze al een passie voor hebben.

De toekomst van IT-banen

Het bureau van Labor Statistics voorspelt een groei van 12% in IT-banen tussen 2018 en 2028. Dit is een hogere groei dan de gemiddelde banengroei. Het gemiddelde salaris voor IT-banen in 2018 was €73336, maar dit zal in de toekomst vanwege de grote vraag gaan toenemen.

Educatieve vereisten voor IT-professionals

Hoe hoger de kwalificaties en hoe meer ervaring je hebt, hoe hoger het salaris. Dit is hoe het bij de meeste beroepen geldt. Sommige bedrijven hebben een bachelor diploma nodig, bij voorkeur in IT-gerelateerde studies. Andere bedrijven zullen dieper in de portefeuille van een kandidaat duiken om een beter begrip te krijgen van de vaardigheden van de kandidaat.

IT-functietitels

Het vocabulaire dat met IT wordt geassocieerd, is uitgebreid en zal variëren, evenals  het soort baan. Een loopbaan in de IT kan variëren van cybersecurityspecialisten tot datamanagers. Het ene bedrijf moet misschien een programmeur inhuren, terwijl het andere een ontwikkelaar wil, terwijl de baan dezelfde soort verantwoordelijkheden met zich meebrengt.

Ook zijn er banen waar vaardigheden overdraagbaar zijn. Hierdoor kan dezelfde kandidaat in aanmerking komen voor verschillende rollen.

 

Imbri heeft hieronder negen van de meest voorkomende IT-functietitels en -rollen voor je op een rijtje gezet:

  1. Cloud Computing Engineers

Alternatieven titels : Cloud Architect, Cloud Consultant, Cloud Services Developer, Cloud-Systeembeheerder

De rol van een Cloud computing-ingenieur is het ontwerpen, bouwen en onderhouden van cloudsystemen. Ze zullen ook oplossingen moeten vinden voor systemen en infrastructuur die cloudproviders beheren. Kandidaten hebben gedegen kennis nodig van cloudservices zoals Amazon Web Services (AWS) en Microsoft Azure.

  1. Computer Network Services

Alternatieve namen: computer- en informatieonderzoeker, computernetwerkanalist, computersysteemmanager, netwerkbeheerder, netwerkingenieur

Het is noodzakelijk om vertrouwen te hebben in het creëren en onderhouden van verschillende vormen van datacommunicatienetwerken. De meesten hebben een bachelor diploma en anderen hebben zelfs een master in bedrijfskunde.

  1. Computer Support Specialist

Alternatieve namen: Customer Support Specialist, Desktop Support Specialist, IT System Administrator, Technical Specialist, Help Desk Technician

Zoals de naam al aangeeft, is een computerondersteuningsspecialist iemand die hulp biedt aan personen en bedrijven die computers gebruiken. Dit kan de dagelijkse gang van zaken zijn, het oplossen van problemen via de klantenservice of het testen van netwerksystemen. Mogelijk is een bachelor diploma of een universitair diploma vereist, maar sommige bedrijven accepteren ook graag postsecundaire lessen.

  1. Database Administrator

Alternatieve namen: Data Quality Manager, Data Center Support Specialist, Senior Database Administrator

Bedrijven ontvangen enorme hoeveelheden gegevens in de wereld van vandaag. Het is essentieel dat deze gegevens correct worden georganiseerd en beheerd. Ze moeten niet alleen grote databases beheren, maar ook weten hoe ze gegevens kunnen beschermen tegen onbevoegd personeel.

  1. Information Technology Analyst

Alternatieve namen: Application Support Analyst, Systems Analyst, Systems Designer

IT-analisten focussen zich op een meer gericht gebied van databasebeheer. Zij concentreren zich op het verzamelen en analyseren van marktgegevens en het gebruik van de klantinformatie. Er is veel vraag naar bij bedrijven die organisatietechnologie nodig hebben voor het runnen van hun bedrijf.

  1. Information Technology Leadership

Alternatieve namen: IT-directeur, Chief Information Officer (CIO) Technical Operations Officer

Deze rollen vereisen een ruime ervaring in IT-systemen en een reekt managementvaardigheden; communicatieve vaardigheden, budgettering, opstellen en implementeren van beleid, tijdbeheer, om er maar een paar te noemen.

  1. Information Security Specialist

Alternatieve namen: informatiebeveiliging, beveiligingsspecialist, senior beveiliggingsspecialist

Niet alleen komen cyberaanvallen vaak voor, maar deze worden ook steeds krachtiger en treffen zelfs de technische giganten. De behoefte aan Information Security Specialisten is veel groter dan de gemiddelde IT-rol of welke andere baan dan ook. De verwachtingsgroei die hierbij hoort is een stijging van 32% tussen 2018 en 2028.  Het is hun rol om potentiële cyberbedreigingen te identificeren en een plan op te stellen om deze te voorkomen.

  1. Software/Application Developer

Alternatieve namen: Applicatieontwikkelaar, Computerprogrammeur, Ontwikkelaar, Java-ontwikkelaar, Associate Developer, Software Engineer, Programmeur Analist

Deze rol omvat het uitvoeren en testen van computerprogramma’s en apps. Ze zullen daarbij ook nieuwe toepassingen moeten kunnen ontwerpen en oplossingen voor codes moeten vinden. Het is gebruikelijk dat deze kandidaten een graad in computerwetenschappen hebben. De groei voor deze baan zal naar verwachting met 21% toenemen tussen 2018 en 2028.

  1. Web Developer

Alternatieve namen: Front End Developer, Web Administrator, Webmaster, Senior Web Developer

Naast het ontwerpen en maken van gebruiksvriendelijke websites vereist deze baan het vermogen om ervoor te zorgen dat websites stabiel zijn en voldoen aan de behoeften van de klant. Het is daarbij essentieel om ervaring te hebben met HTML, JavaScript en/of SQL.