Een gezonde dosis spanning voor jouw eerste werkdag is normaal. Aan een nieuwe baan beginnen is natuurlijk spannend. Toch hoop je dat je deze dag jouw volle 100% kunt geven en niet afgeleid hoeft te worden door zenuwen. Hoe je dat het beste kunt aanpakken? Imbri geeft tips om van jouw eerste werkdag een groot succes te maken.

Op tijd komen

Dit is misschien nog de makkelijkste en toch meest uitdagende tip om jouw werkdag goed te laten verlopen. De kans is groot dat je de dag van te voren moeilijk in slaap kunt vallen. Zorg daarom dat je de avond vóór jouw eerste werkdag een uur voordat je naar bed gaat je telefoon weg stopt en deze wisselt voor een boek. Dit helpt alvast om tot rust te komen. Een goede nachtrust helpt goed tegen de zenuwen.

Door ook alvast te kijken naar de route naar kantoor heb je beter zicht op hoelang je reis ongeveer zal duren. Hou je aan de gouden regel: vertrek liever te vroeg dan te laat.

Een goede voorbereiding is het halve werk

De avond van te voren kun je alvast jouw kleding klaarleggen en je tas voorbereiden. Door je ook nog een keer goed in te lezen in het bedrijf waar je zult beginnen en de werkzaamheden waar je je mee bezig zult houden zorg je ervoor dat je goed voorbereid naar kantoor kunt vertrekken.

Stel je open voor anderen

Vind je het moeilijk om je bij een nieuw team te voegen? Jouw nieuwe collega’s zullen hartstikke nieuwsgierig zijn naar jou! Stel je daarom open voor anderen. Wanneer je vragende gezichten ziet, stap er dan op af en stel je vriendelijk voor. Maak kennis met je collega’s, ga mee lunchen en plan je koffiepauzes in wanneer jouw collega’s dit ook doen. Zo hoor je al snel bij de groep. Bonus tip: veel glimlachen zorgt er al snel voor dat je er een stuk beter benaderbaar uit ziet 😊.

Heb je vragen?

Natuurlijk komen er vragen kijken bij jouw eerste werkdag. Het maakt niet uit hoeveel jaren ervaring je met je meebrengt, er zal altijd een leercurve aanwezig zijn wanneer je aan iets nieuws begint. Wees daarom ook niet bang om vragen te stellen. Dit zal niet alleen tijd schelen, maar zorgt ook voor een gevoel van assertiviteit.

Natuurlijk is het niet de bedoeling om elke tien minuten op je collega’s of baas af te stappen met een nieuwe vraag. Zij hebben hun handen vol aan hun eigen planning voor de dag. Om dit probleem te voorkomen kun je op een notitieblaadje al je (dringende) vragen en/of opmerkingen noteren en deze zaken vlak voor of na de middagpauze bij een collega of je baas leggen.

Feedback

Weet je niet zeker of je bepaalde zaken misschien verkeerd aanpakt? Er speelt bij een meerderheid van de bedrijven vaak een jaarlijks evaluatiemoment af.  Toch kan dit misschien nog wat ver af liggen voor iemand die net met een nieuwe baan is begonnen. Probeer daarom te vragen of het mogelijk is een tussentijdse evaluatie met jouw baas en directe teamgenoten te kunnen houden. Zo weet je zeker dat je goed bezig bent en ga je met een gerust hart de rest van jouw carrière tegenmoet.