Met elke nieuwe dag dat de pandemie grip blijft houden op niet alleen de wereld, maar ook de wereldeconomie, blijft het aantal mensen op zoek naar werk groeien. Dan hebben we het over een groot aantal – mogelijk miljoenen – die eigenlijk al heel lang niet hebben hoeven zoeken.

Wat staat deze mensen te wachten? Een heel nieuwe wereld binnen de banenjacht. We bevinden ons in een ongekende tijd waarin een groot aantal mensen op zoek zijn naar banen in een beperkte markt. Tijd dus om een stuk pro-actiever te worden!

Er bestaat natuurlijk geen gids die met 100% zekerheid een nieuwe baan voor iemand weet te vinden. Toch gaan wij een poging doen om jouw kansen in ieder geval te doen vergroten binnen deze nieuwe competitieve markt. Imbri deelt een aantal manieren waarop jij jouw kansen op een nieuwe baan kunt vergroten.

NETWORKING

Je netwerk verbreiden is een mooie kans om jezelf dichter bij een bedrijf te kunnen plaatsen. Het is namelijk zo dat veel bedrijven voornamelijk via verwijzingen van bestaande werknemers nieuwe mensen inhuren. Ken je misschien al iemand die bij het bedrijf werkt? Of ken je misschien iemand die iemand kent? Deze connectie kan al een groot voordeel opleveren. Door je eigen netwerk uit te breiden kun je veel makkelijker zien welke kansen zich voordoen. Je komt zo meer te weten over een branche, een bedrijf en naar welke functies er gevraagd worden.

ORIGINALITEIT

Er loopt veel competitie rond op de banenmarkt. Als werkzoekende moet je daarom proactief handelen en zo goed mogelijk een link kunnen leggen tussen jouw sollicitatie en de functie waarvoor je aangenomen wilt worden. Als een potentiële werkgever jouw cv bekijkt hoeven ze geen moeite te doen om te begrijpen waarom jouw vaardigheden perfect aansluiten op de betreffende baan. Zoals Steve Krug, auteur van ‘Don’t make me think’ zou zeggen: “Don’t make me think!”

Hoe groter de link tussen jouw kunnen en de benodigde vaardigheden voor de gewenste baan, hoe groter de kans dat u op afstand aangenomen wordt.

Daarbij kun je je eigen creativiteit goed gaan gebruiken. Video-interviews winnen tegenwoordig bijvoorbeeld veel populariteit omdat ze alle kosten van het naar kantoor brengen van de kandidaten weg kunnen nemen. Waarom zou je je cv dan niet ook via video kunnen aanleveren? Dat vormt een mooie toevoeging aan een geschreven versie van een CV en geeft de mogelijkheid om bepaalde zaken ook op camera toe te kunnen lichten.

Belangrijk is hier dat je jezelf voldoende tijd geeft om de technologie achter de video’s (en videogesprekken) te leren voordat je in een positie verkeert waar je deze kennis zult moeten gaan toepassen. Zoek bijvoorbeeld een plek uit om een sollicitatiegesprek te voeren waar de recruiter zo min mogelijk afleiding zal hebben en draag volledige zakelijke kleding, niet alleen boven de taille. Je weet namelijk nooit wanneer je misschien op moet staan om een document op te halen.