De arbeidsmarkt heeft er vroeger heel anders uitgezien. Vanwege politieke besluiten, de werking van de markt en culturele interventie heeft de relatie tussen werkgevers en werknemers een grote verandering doorstaan. Het gevolg? Een groot aantal nieuwe arbeids-en contractvormen. En toch is het niet lang geleden dat mensen hun leven lang bij één werkgever zijn gebleven.

Maar met de nieuwe keus om in vast dienstverband te kunnen werken of toch via detachering: hoe maak je dan de juiste keuze tussen flex of vast?

 

Vraagstuk één: zekerheid versus onzekerheid

Bij detacheren wordt het idee van een onzeker bestaan gecreëerd. Hoe weet je van te voren welke opdrachten er beschikbaar zullen zijn en hoelang je voor een bepaald bedrijf kunt werken? Om die zekerheid toch vast te kunnen houden maken mensen sneller de keus voor een baan in loondienst. Toch is detachering geen 100% onzeker bestaan. Zaken als loondoorbetaling bij ziekte, een pensioenvoorziening en de zorg voor een passend project worden dan al van te voren voor iemand geregeld. Een detacheringsbureau treedt dan op als werkgever en neemt daarbij de verplichtingen op die bij het werkgeverschap horen.


Vraagstuk twee: routine versus variatie

Er zijn mensen die van verandering houden en mensen die liever geen veranderingen najagen. Voor de mensen die niet van veranderingen houden is het een goede keus om voor een vaste baan te gaan. Er is meer zekerheid rondom dezelfde werkplek, collega’s en vormgeving van de taken. Toch kan detachering ook als een routine aanvoelen. Een organisatie kan immers voor meerdere jaren een verband aangaan met een detacheerder. Dit kan zelfs langer duren dan een gemiddeld dienstverband. Het grootste verschil bevindt zich in het voordeel van detachering dat wanneer een bepaalde klus gaat vervelen, een detacheringsbureau je verder helpt aan een nieuwe opdracht.


Vraagstuk drie: de beste keus maken versus de beste keus zijn

Een vaste baan vind je door te solliciteren. Hierbij kiest een organisatie voor de beste kandidaat en geldt dus het principe van gekozen worden. Uit een lijst met alle sollicitanten wordt de beste kandidaat geselecteerd. Detacheerders, daarentegen, hebben zelf de keus om een opdracht uit te kunnen kiezen. Dan heb je zelf de vrijheid om jouw carrière een bepaalde kant op te laten gaan en kun je alle gewenste kanten op.


Door deze drie vraagstukken voor jezelf op te lossen is het makkelijker om als IT-professional zelf richting te kunnen geven aan jouw carrière. Detacheren of een vaste baan: welke keus maak jij?