We kunnen ervan uitgaan dat het dieptepunt voor de arbeidsmarkt achter de rug is. Er vallen langzamerhand weer wat positieve signalen op. Zo zien we bijvoorbeeld weer een stijging in het aantal beschikbare vacatures.

Per provincie is te zien waar de werkeloosheid in het eerste kwartaal van 2020 het hardst in Nederland heeft toegeslagen.

 

Toch zien we in de huidige periode een stijging van het aantal beschikbare vacatures. De Nederlandse arbeidsmarkt begint zich weer te herstellen. Aan het begin van de maand mei is het aantal vacatures blijven steken op bijna de helft van het aantal dat in half januari bekend was. Nu is dat aantal inmiddels weer gestegen tot 70%. Toch is niet alleen in Nederland een stijging van het aantal beschikbare vacatures te zien. Ook in de overige Europese landen is een voorzichtige trend te zien in het aantal vacatures. In landen zoals het Verenigd Koninkrijk zijn sinds de uitbraak van het coronavirus 13% meer vacatures geplaatst. In Spanje was dit een stijging van 23% en Oostenrijk en Frankrijk profiteerden allebei van een stijging van 26%. Goed nieuws dus!

Ook bij Imbri merken we dat er meer aanvragen binnenkomen. We zijn dan ook super enthousiast om te horen dat de arbeidsmarkt weer aan het herstellen is!