Het algemeen handboek thuiswerken

In een oproep van Mark Rutte werd gevraagd zoveel mogelijk thuis te werken. Een oproep die veel Nederlanders de komende weken zullen gaan opvolgen, maar hoe haal je het beste uit je werkplek thuis? Imbri legt het je uit.

Op kantoor staat je bureaustoel al op je te wachten. Deze is al ingesteld om jou de hele dag van comfort te kunnen voorzien; hij staat op de juiste hoogte en je hoeft je nek niet onnodig te draaien om het beeldscherm op de juiste plek te hebben staan. Toch zijn dit geen zaken die je thuis vanzelfsprekend kunt verwachten. Een goede werkomgeving is hartstikke belangrijk. Ook thuis! Dus lig je toevallig op de bank met je voeten op tafel? Tijd om de juiste houding aan te nemen. Ga alvast rechtzitten en laat ons je vertellen welke stappen je kunt nemen om ook van jouw huis een goede werkplek te kunnen maken.

Computerscherm

First things first: het computerscherm. Het is belangrijk dat je dit scherm op de juiste hoogte en afstand van je hebt staan om nekklachten te voorkomen. Ook lichtspeling heeft een belangrijke rol. Een beeldscherm voor het raam kan zorgen voor een verblindend effect van de zon. Een omgedraaid beeldscherm met het raam er tegenover kan er juist weer voor zorgen dat je de weerspiegeling van het licht op je beeldscherm. Daarbij is het fijn om achter je computerscherm iets te hebben staan om je ogen af en toe te kunnen re-focussen. Te lang naar een computerscherm staren is voor niemand een goed plan. Met een leuke poster, schilderij of ander kunstwerk erachter is het makkelijker om af en toe je ogen op iets anders te kunnen focussen dan de pixels van je computerscherm.

Laptop en Muziek

Je hebt een laptop om op te werken? Top! Een laptop zorgt voor meer flexibiliteit in je nieuwe werkplek. Een laptop kun je immers overal mee in huis nemen. Misschien is het fijn om in een los toetsenbord en muis te investeren. Zo ben je er zeker van dat je je beeldscherm op de juiste afstand kunt zetten, waar je ook besluit te zitten. Dat werkt effectiever! Oh, en je nek en pols zullen je dankbaar zijn. Daarbij hoef je je niet tot zitten te beperken. Misschien heb je op kantoor ook wel sta-plekken. Waarom niet thuis? Het keukeneiland is misschien een optie om een uurtje of twee staand achter te werken. Of wat dacht je van die leuke kast in de slaapkamer? Prima oppervlakte om de laptop even op te kunnen laten steunen.

Muziek 

Thuiswerken betekent meer vrijheid om een eigen klimaat voor jezelf te creëren. Stond de radio altijd aan op kantoor? Nu ben jij DJ. Maar let op! Onrustige muziek kan je concentratie verstoren, waardoor je minder goed kunt werken. Het is aan te raden om rustige muziek op de achtergrond te spelen.

Collega’s

Thuiswerken hoeft niet alleen. Je hebt een heleboel collega’s die net als jij thuis achter een scherm aan het werk zijn. Een lange tijd in isolement zitten is voor niemands humeur een goed idee, we zijn immers sociale wezens 😊. Daarom is nu het perfecte moment om een skypecall of chatgesprek aan te gaan met één of meerdere collega’s. Hoe bevalt het thuiswerken daar? Kunnen ze toevallig wat hulp gebruiken?

Pauze

Dan is het tijd om aan jezelf te denken. Je moet niet te lang achter elkaar aan het werk zijn. Variatie mag er wezen! Loop af en toe even naar de keuken om een glaasje water te pakken. Strek je benen even in de tuin. Je hebt veel meer vrijheid om je eigen productiviteit weer omhoog te halen nu je thuis kunt werken. Gebruik die vrijheid ook vooral. Nu ben je een expert in het kunnen omtoveren van jouw huis naar jouw werkplek.